Rólunk | Oktatás | Adattár | Aktuális | Oldaltérkép | Vendégkönyv | Linkek | Login

Glosszárium

 

PENUMBRA – olyan napfolt terület, mely a sötétebb UMBRA(ka)t veszi körül. A napfolt umbrától sugárirányban világos és sötét vonalas elemeket tartalmaz.

PLAZMA (PLASMA) – bármely ionizált gáz (gáz mely tartalmaz ionokat és elektronokat).

PROTON FLER (PROTON FLARE) – bármely FLER, mely 10 MeV-nál nagyobb energiájú protonok fluxusát hozza létre a Föld közelében (a nagyenergiájú részecskesugárzást a földfelszínen is mérni lehet).

PROTUBERANCIA (PROMINENCE) – a szoláris atmoszférában megfigyelhető felhőszerű képződmények, melyek, mint fényes szerkezetek jelennek meg a KORONÁ-ban a napkorong széle felett, és sötét FILAMENT-ekként, amikor a napkorongra vetülnek.

http://science.nasa.gov/headlines/y2000/ast20jan_1.htm

RÁDIÓHULLÁM EMISSZIÓ (RADIO EMISSION) – a Nap rádióhullám kibocsátása a centiméteres hullámhossztól a deciméteresig.   
        I. típus: rövid, keskeny-sávú kitörésekből álló vihar a méteres tartományban (300-50 MHz).   
        II. típus: keskeny-sávú kibocsátás, mely a méteres tartományban kezdődik (300 MHz), és lassan (több, mint tíz perc alatt) átcsap tízméteres hullámhosszba (10 MHz). A II. típusú emissziók laza összefüggésben állnak a nagyobb FLER-ekkel és jelzik a szoláris atmoszférán keresztül mozgó lökéshullámot.   
       III. típus: keskeny-sávú kibocsátás, mely deciméteres hullámhosszból lassan átcsap tízméteres hullámhossza tartományba (500-0.5 MHz). Gyakran csoportosan jelentkeznek.   
       IV. típus: folytonos szélessávú kitörések elsősorban a méteres hullámhossz tartományban (300-30 MHz). Ezek a kitörések egyes nagyobb flerekhez köthetők, 10-20 perccel a fler maximuma után kezdődnek és órákon át tarthatnak.

RIOMETER (Relative Ionospheric Opacity meter) – a kozmikus zaj folyamatos monitorozására tervezett rádióvevő.

SARKI FÉNY (AURORA) – a geomágneses aktivitáshoz köthető halvány fényjelenség, mely leginkább a magas szélességeken jelentkezik az éjjeli égbolton. A ~ formája változatos: nyugodtan világító, vagy pulzáló ívek, sugaras vagy szalagos felületek, amelyeknek térbeli helyzete sem állandó. A tipikus ~ magassága 80-300 km között van, a sugarak hossza átlagosan 140 km. A ~-t a magnetoszféra uszályából a légkörbe csapódó 30keV-nál kisebb energiájú elektronok váltják ki, amikor a légköri atomokba és molekulákba ütközve ionizálják azokat, és az így keletkező szekunder elektronokkal együtt légköri atomokat, molekulákat gerjesztenek fénykibocsátásra.

http://www.nsaclub.org/pictures/members/195-aurora-02.jpg

SEMLEGES VONAL (NEUTRAL LINE) – az ellentétes polaritású longitudinális mágneses mezőket elválasztó vonal.

SOLAR FLARE EFFECT (SFE) – a ~ során megnő a Napból eredő ionizáló sugárzás, és ennek hatására a mágneses tér is megváltozik.

SUDDEN IMPULSE (SI+ or SI-) – a geomágneses tér északi komponensében jelentkező több nanoTeslás hirtelen ugrás, amely különválik az ezt követő geomágneses vihartól.

SZOLÁRIS KOORDINÁTÁK (SOLAR COORDINATES) – központi meridián távolság (Central Meridian Distance [CMD]): a központi meridiántól mért szögtávolság szoláris hosszúságfokban.

SZPORADIKUS E (SPORADIC E) – az ionoszféra E rétegében előforduló jelenség, mely jelentősen befolyásolja a nagyfrekvenciás rádióhullámok terjedését. A ~ előfordulhat nappal és éjszaka is, és változása összefügg a földrajzi szélességgel.

TESLA (T) – a mágneses indukció mértékegysége.

 


Utolsó módosítás: 2011.03.01.
 Levél a webmesternek

© REEC, 2006